Norra Gotlands Folkdansgille 50 år

En kort historik sammanställd av

Anna-Greta Flodman 1972-1982
Yvonne Gustafsson     1983-1992
Vivi-Ann Nyberg          1993- 2012
Vivi-Ann Nyberg          2013-2022

2013             
Medlemmar 39 vuxna och 17 barn och ungdomar.
Dansträningar varje onsdag i Korsbygården, Lärbro
Dansledare Jennie Ahlrik och Spelman Nils-Gösta Bergklint.
När Jennie inte kan vara med hjälper Göran och Vivi-Ann Nyberg tillatt styra stegen.
Jennie, Göran och Vivi-Ann var på danskurs i Oskarshamn där Ulf Carlsson lärde ut en del av sina danser.
Dansuppvisningar Fårösund 6 juni, midsommar Tingstäde, Åminne. Sommarkväll på Groddagården med gäster Sven-Ingemund Svantesson och riksspelman Maria Wernberg. Årets danssuccé var ungdomslaget som dansade ”Bitte mand i Knibe”
14-18 augusti åkte vi och besökte ett danslag i Dalarna där vi dansade i Leksand, och på en spelmansstämma i Tellberg. Vi fick också njuta av många sevärdheter runt Siljan.
Gillesträff, höstfest samt julavslutning hann vi också med.

2014             

Medlemsantalet har sjunkit ganska mycket till 27 vuxna och 6 barn. Dansledare för barnen Ninni Ulrich.
Dansuppvisningar som förra året men i år även på Bungemuséet
Som gäst på Grodda var Caroline Gardell och Kjell Pettersson.
Vi fick besök av folkdansare från Leksand 21-24/8 som vi guidade runt på
vår vackra ö med Detlef Gräser som guide i Visby.
Dansresa med distriktslaget till Stockholm. Dans på Skansen samt i en av Stockholms gallerior. Deltog också med en dansuppvisning på Lärbrodagen.

2015             

Oförändrat medlemsantal men detta år var Fanny Redner dansledare för barnlaget dock endast vårterminen. En utökning av dansuppvisningar var att vi detta år dansade på Fåröfärjans dag vilket skedde på kajen i Fårösund. Intensiva dansträningar med distriktet inför Europeaden  i Helsingborg som gick av stapeln i augusti.
Gotländsk sommarkväll gästades av Amanda Söderdahl och Pontus Hägbom I november åkte vi på teaterresa/ålandesresa. Vi såg Kristina från Duvemåla, resan arrangerades som vanligt av Ann-Marie.

DANSRESA TILL DALARNA 2013

SOMMARKVÄLL PÅ GRODDA 2014

2016             

Medlemsantalet har åter sjunkit något, inget barndanslag på våren men till hösten startade Ida Pettersson Sedman och Sandra Flodman upp ett barndanslag med 12 barn.
Ett estniskt ungdomslag besökte våra barn i juni och de hade en dansuppvisning 6 juni i Fårösund tillsammans med vårt danslag.
Detta år hade vi också en dansuppvisning i Elinghems ödekyrka. Årets gästartist på Sommarkvällen på Grodda var Jennie Johansson. Kerstin Johansson ledde också motionsdans i Korsbygården under året. Grillkväll med dansträning inför sommaren samt att vi ersatte vår traditionella avslutning med ett julbord i Valleviken, mycket gott och trevligt.

2017             

Vi startade upp årets dansuppvisningar redan i februari i Othems bygdegård där temat var hälsodag. En utbildning i Social media har genomförts. Erik Olsson är pressansvarig i föreningen.  Urban Bogren och Erik Olsson ansvarar för föreningens hemsida.
24-28/5 bar det i väg till Härnösand där vi besökte Öbackaringens dansare. För att bli tillräckligt många fick vi hjälp av dansare från Visby Folkdans-Gille.
6 juni har vi som tradition att dansa i Fårösund, ett mycket trevligt arrangemang, i år tillsammans med barnlaget.
Sommarkväll på Grodda gästades av Osborn Nyström på fiol samt Elvira Hall, Ingrid Rodebjer och Olof Björqvist.
Terminsavslutningen våren gemensamt med barnlaget samt deras föräldrar är alltid lika trevligt. Korvgrillning, lekar samt dansträning för både vuxna och barn.
Vi deltog tillsammans med distriktet för Zornuppspelningen i Hemse i juni, där danslagen tillsammans med spelmansförbundet var arrangörer.
Terminsavslutning hösten med barnlaget, kaffe. Dansuppvisning, luciatåg samt besök av tomten.
Året avslutade vi med ett julbord på Slitebadens Wärdshus.

2018             

Lite fler medlemmar men dessvärre inget barnlag.

Ett besök av 34 dansare från Täby i april då vi ordnade samkväm i Othems bygdegård. Tipspromenad, middag och dans vilket var mycket uppskattat.
9-13 maj besöktes vi av dansare från Öbackaringen och Sollefteå.
Ann-Marie och Lasse Jacobsson planerade och guidade dem runt på norra Gotland och Fårö tillsammans mer Erik Olsson. Öbackaringen gjorde två dansuppvisningar i Visby. Besöket avslutades med ett samkväm där vi dansade, åt och hade trevligt.
Dansuppvisningar 6 juni i Fårösund samt Tingstäde, Åminne, Elinghem och Attendo Care på Terra Nova i midsommar.

Grodda gästades av samma ungdomar på fiol och trumma som i fjol. Sång och orgel Celine Blomberg, Hanna Blomberg och Dan Ejderfors.
Vi deltog även i en resa med distriktet till Sweden fest i Wismar, Tyskland.

Dansresa med distriktet 2018
 DANSUPPVISNING HÄRNÖSAND 2017

                                              

BUSSFIKA HÄRNÖSAND 2017

2019             

Medlemsantalet är ca 30
Som uppmuntran arrangerade Ann-Marie återigen en teaterresa som vi alla gillar. Denna gång såg vi ”så som i himmelen” samt en resa med Ålandsfärjan.
Det är bara att välja, endast teater, Ålandsresan eller båda. Ann-Marie
ser till att alla blir nöjda,” Resebolagen har missat en stjärna där”.
Vid distriktets årsmöte 14 mars togs beslut om att alla tre folkdanslagen skall begära utträde ur ”svenska folkdansringen” och därmed läggs distriktet ner.

Dansuppvisningar och avslutningar som föregående år samt en dansuppvisning i Fleringe kyrka i samband med en spelmansstämma samt en uppskattad uppvisning på Vårsalongen i Lärbro. I maj hade Jennie en återträff med sitt tidigare ungdomslag.
Vi har även haft gammeldanskurser med ledning av Kerstin Johansson i hopp om att få fler medlemmar. Monika och Curt har även tränat oss i polskadanser.

2020             

P g a pandemi blev vår sista träning 11 mars. En del digitala möten genomfördes. Motionsdansen med Kerstin Johansson hann vi precis avsluta  för våren innan pandemin. Vi justerade stadgarna. Ann-Marie sökte och fick 6 750 kr som ”coronastöd”
En liten skara träffades i Barläst med kaffekorg innan sommaren. Alla dansuppvisningar blev inställda. 30 september hade vi en medlemsträff med egen kaffekorg. Nisse spelade. Vi begärde och fick utträde ur Svenska Folkdansringen fr o m januari 2021.

En ny sammanhållande dansförening har bildats för folkdanslagen ”Gotländska Folkdansare”.

2021             

Medlemmar är nu 21 st.
Dansledare Jennie med viss hjälp av Vivi-Ann och Göran. P g a pandemin blev det inte som vanligt med träningar, möten etc. Under våren inga träningar. Motionsdansen inställd.
Blev kontaktade av Håkan Thornell som var intresserad av att filma oss om vi dansade Jerusalema. Sagt och gjort, vi träffades och dansade utomhus.
En uppskattad möjlighet att träffas. Det blev trevliga träffar som resulterade med filminspelning i Korsbygården där vi klädda i folkdräkter dansade Jerusalema. Filmen visades sedan på Stenkyrkarevyn dit vi fick gratisbiljetter för vårt deltagande. Vi hade även en höstfest med middag, filmvisning samt en julquiz.

Tyvärr har Nisse med all rätt meddelat att han inte kan spela för oss längre.
Nisse började spela för vårt folkdanslag 1985 och har varit oss trogen i alla år. Nisses spelglädje och tillrättavisande när vi dansade fel var till stor glädje för oss. Han var en av oss i gänget! Vi har många glada minnen tillsammans med Nisse.

DANSUPPVISNING FLERINGE KYRKA 2019

                             

ELINGHEM 2018

2022             

Efter två års pandemi har vi äntligen fått starta upp våra dansträningar.
Vi är ett 20-tal som träffas och dansar varje onsdag i Korsbygården.
Eftersom vi inte har fått tag i någon spelman har föreningen köpt en dator med tillbehör som vi använder på våra träningskvällar. Vi hade även dansuppvisningar till datorn vilket kändes lite besvärande men det gick trots allt över förväntan.
I år var det 30 år sedan vi hade ”gotländsk sommarkväll” för första gången på Groddagården.
Gotländska folkdansare har bildat ny förening sedan vi gick ur Svenska Folkdansringen. Den nya föreningen arrangerade en danshelg i oktober med dansledare från Borås. En mycket givande helg där även allmänheten var inbjudna till en dans-kurs. Som resultat av detta har vi blivit några fler dansare på våra tränings-kvällar vilket vi är mycket glada för.

Vår förhoppning är att hitta några spelmän som är intresserade att spela för oss!
Vi är ett gäng som vägrar att ge upp trots minskat antal medlemmar, vi hoppas alltid på nya, efterlyser hela tiden på olika sätt. Vår stora tillgång är en fantastisk ordförande Ann-Marie Ulrich som ständigt är peppande och uppmuntrande. Slutar aldrig att se möjligheter. En fantastisk reseledare etc etc.  Ann-Marie firar även 30 år som ordförande i år. Vår dansledare Jennie gör oss alltid glada med sin utstrålning som smittar med glada miner och många skratt. Väldigt duktig med att komponera nya danser vilket gör våra uppdansningar unika!
Vivi-Ann och Göran ställer upp när Jennie inte kan närvara och leder danskvällarna och det är ett fantastiskt gäng som kämpar med att lära in och komma ihåg alla turer. Vi har roliga och trevliga kvällar tillsammans när vi dansar och mycket prat blir det på fikat.
Vi har många årliga aktiviteter som dansuppvisningar och samarbete med sångkörer. Många av oss deltar i distriktets olika arrangemang.

Precis inför vårt Jubileum har vår Eminente och storslagne spelman, vår egen Nisse Bergklint avlidit. En stor sorg.